Top

Blogs

Allergisch voor Huismijt?

Wanneer u last heeft van een verstopte neus of van niesbuien wanneer u ‘s morgens wakker wordt. Of wanneer u s' nachts moeite heeft met ademhalen of een piepende ademhaling heeft. Dan is er een grote kans dat u allergisch bent voor huisstofmijt.

Hoe wordt de allergie voor huismijt veroorzaakt?

Bij een allergie voor huisstofmijt worden de klachten veroorzaakt door een reactie op met name de uitwerpselen van de huisstofmijt. Huisstofmijten zijn witachtige beestjes die tot de familie van de spinachtigen behoren. Hun afmeting is slechts 0,1 tot 0,6 mm waardoor ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog. Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, behalve wanneer u hier allergisch voor bent.

Huismijt

Huisstofmijten bevinden zich graag op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C. Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn dekbedovertrekken ideale plaatsen voor huisstofmijten. Het is daarom belangrijk dat u beddengoed wast op 60 graden. Bij een temperatuur van 60 graden gaan de Huisstofmijten namelijk dood.

Geschikte Dekbedovertrekken

Aangezien niet alle dekbedovertrekken gewassen kunnen worden op 60 graden adviseren wij u om Katoenen dekbedovertrekken te gebruiken.


Geplaatst op 28-10-2015


Last van Slapeloosheid?

Natuurlijk heeft iedereen wel eens een periode dat hij of zij wat minder slaapt. Maar er zijn ook mensen die permanent slecht slapen. Deze groep heeft moeite met doorslapen, in slaap vallen en zijn vaak vroeg wakker. Wanneer u deze kenmerken herkend bij uzelf dan heeft u waarschijnlijk last van slaaploosheid.

Is er niks tegen slaaploosheid te doen?

Hieronder vind u een paar praktische tips wat u tegen slapeloosheid kunt doen:


- Door het drinken van een glas warme melk ontspant het lichaam waardoor inslapen makkelijker wordt.

- Wanneer u zich slaperig voelt ga dan ook slapen en stel dit moment niet uit, want dan ben je over je slaap heen.

- Probeer iedere dag op dezelfde tijd op te staan. Belangrijk dit geldt ook voor in het weekend

- Vermijd de korte slaapjes overdag.

- Drink 's avonds geen cafeïne houdende dranken en eet niet (te veel) vlak voor het slapen gaan.

- Ventileer u slaapkamer goed. Een slaapkamer mag namelijk niet te koud en niet te warm zijn.

- Vaak wordt gedacht dat alcohol ontspant en slaapverwekkend werkt. Dat is in eerste instantie ook wel zo, maar alcohol onderdrukt de REM-slaap, met het gevolg dat je na een paar uur wakker wordt. Daarna wordt het inslapen een stuk lastiger. Probeer alcohol dus te vermijden voor het slapen gaan. U kunt dan beter een kopje valeriaanthee nemen dit heeft een ontspannende werking op uw lichaam

- Als je toch niet kunt slapen, ga dan even iets doen wat ontspant maar doe dit wel even in een andere ruimte. 

- Zorg ervoor dat u op tijd uw beddengoed vernieuwd. "Oudere" dekbedovertrekken en dekbedden verliezen hun kwaliteit na verloop van tijd m.b.t. isolatie en vochtopname. Dit beïnvloed uw slaapgedrag ten nadele


Geplaatst 16-11-2015


Hoe herken je Slaapapneu bij kinderen?

Slaapapneu is aandoening waarbij de ademhaling van je kind herhaaldelijk tijdens de slaap langer dan twee ademhaling cyclussen wordt onderbroken. Dit kan wel 70 keer per uur gebeuren!

Je hebt 3 soorten slaapapneu:

obstructieve slaapapneu, die wordt veroorzaakt door een verstopping; centrale slaapapneu, hierbij stuurt de hersenen geen signaal naar de spieren om te ademen; en gemengde apneu, is een combinatie van beide. De meest voorkomende bij kinderen is de obstructieve slaapapneu.

Obstructieve slaapapneu bij je kind kan veroorzaakt worden door iets fysieks dat de luchtwegen blokkeert en hierdoor het ademhalen van je kind wordt bemoeilijkt. Bij kinderen zijn vergrote amandelen of poliepen (zijn de klieren in de keel net achter de neus) meestal de boosdoeners. Wanneer de spieren van je kind ’s avonds gaan ontspannen, kunnen deze grote klieren tijdelijk de lucht blokkeren naar de longen en hierdoor stopt de ademhaling van je kind tijdelijk. Slaapapneu bij kinderen komt het meest voor bij kinderen tussen de drie en zes jaar wanneer de amandelen en poliepen op hun grootst zijn in verhouding met de luchtwegen van je kind. Het kan natuurlijk voorkomen dat de amandelen en de poliepen tijdelijk wat groter zijn. Dit kan worden veroorzaakt door een infectie of allergie. Ook overgewicht en bepaalde gezichtskenmerken, zoals een terugwijkende kin en een gespleten gehemelte spelen een rol bij slaapapneu bij kinderen.

Hoe herken ik slaapapneu bij mijn kind?

Als je kind snurkt, gaat dit vaak gepaard met hijgen, snuiven of een verstikkend geluid.
Als je kind lange pauzes in de ademhaling heeft, dit kan wel tien seconden of langer zijn zonder dat je kind ademend.
Als je kind overmatig zweet ’s nachts.
Als je kind het grootste deel van de dag en nacht door zijn mond ademt en vaak hoest
Als je kind veel beweegt tijdens de slaap of vaak wakker wordt doordat ze lucht nodig hebben.
Als je kind regelmatig wakker wordt met hoofdpijn
Als je kind snel gefrustreerd of prikkelbaar is.
Als je kind last heeft van concentratieproblemen overdag.
Als je kind zomaar overdag in slaap valt omdat hij of zij zo moe is.

Hoe behandel ik slaapapneu bij een kind?

Omdat bij de meeste kinderen het probleem ligt in te grote amandelen of poliepen is het verwijderen van de amandelen of poliepen door middel van een operatie een oplossing. Hoewel een operatie niet altijd het slaapapneu zal verhelpen zal het snurken wel stoppen. Ook kan er een operatie nodig zijn wanneer de slaapapneu van je kind wordt veroorzaakt door een structureel probleem met de keel, gezicht of kaak.

Een andere oplossing kan gezocht worden in de Positieve Luchtwegdruk behandeling. Wanneer bij je kind een operatie niet mogelijk is of niet heeft geholpen dan kan je kiezen voor het dragen van een masker over de neus tijdens de slaap. Het masker zorgt ervoor dat er een zachte en constante luchtstroom door de neus van het kind gaat. Deze luchtstroom houdt de luchtwegen open en voorkomt onderbrekingen van de ademhaling van je kind tijdens zijn of haar slaap.

De laatste oplossing kan zijn door de levensstijl van je kind te aan te passen. Als je kind last heeft van overgewicht moet je ervoor zorgen dat hij of zij gewicht gaat verliezen. Overgewicht is namelijk één van de oorzaken van slaapapneu bij kinderen. Dit betekent dat je veranderingen moet doorvoeren in de voeding en lichaamsbeweging patroon van je kind. Zelfs als je de andere behandelingen ook hebt gebruikt of gebruikt bij je kind dan nog moet gewichtsverlies een doelstelling zijn bij kinderen met slaapapneu.

Geplaatst 24-02-2017 Bron: www.beterenachtrust.nl